logo

Kuchnia Delimy

Asortyment

Pascal poleca: Zupa z chorizo i owocami morza

Czas Trudność Liczba osób
30 minut

Składniki:

Składniki:
1 l Rosołu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
1 posiekany por (sama biała część)
3 posiekane ząbki czosnku
250g chorizo pokrojonego w drobną kostkę
1 pokrojona w kostkę marchewka
2 obrane i pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
1 liść laurowy
1g szafranu
1 łyżeczka listków tymianku
400g pomidorów pelati z puszki
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
250ml białego wina
500g mieszanych owoców morza
150g makaronu cavatelli
pieprz, sól
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Uwielbiam tę zupę, bo jest gęsta, ostra, sycąca i… z każdym dniem coraz lepsza. Można użyć makaronu cavatelli, gnocchetti albo po prostu kopytek!
W dużym garnku rozgrzej oliwę, od razu wrzuć cebulę, por, czosnek i chorizo. Smaż 5 minut.
Dodaj marchew i seler i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj liść laurowy, szafran, listki tymianku, pomidory razem z sokiem, skórkę otartą z pomarańczy i wszystko zalej białym winem. Gotuj na małym ogniu 15 minut.Dodaj do zupy owoce morza i makaron i gotuj, aż makaron będzie miękki, ok. 7 minut..Dopraw pieprzem i solą i dodaj pietruszkę

wersja do druku